Afscheid

Afscheid

Afscheid

Wat een bijzondere tijd om afscheid te nemen van ‘mijn’ club. De club die ik met hart en ziel heb opgericht en aangejaagd. De club vol geweldige deelnemers die als zelfstandig professional hun hart en ziel leggen in hun werk als professional én ondernemer.

Maar toch wordt het vroeg of laat tijd om afscheid te nemen. Zo werkt het bij mij. Vol enthousiasme zet ik mij voor iets in en jaag ik het aan. Onbeperkte energie en hart voor de zaak. Alleen als ‘het’ staat, dan wordt de energie minder en komt de tijd om het stokje over te dragen aan iemand die ‘het’ een vervolg kan geven.

Een netwerk opzetten kost veel werk, net zoveel werk als een onderneming opzetten, vergis je niet, alleen verdeel je het werk onder de bestuursleden. Inmiddels is het werk uitgezet bij teams binnen ZP Meppel. Deze teams bestaan uit enthousiaste deelnemers die een extra bijdrage willen leveren door zich actief in te zetten op het gebied van activiteiten, communicatie of financiën. Zo hebben we nu een stabiele club die niet volledig afhankelijk is van de inzet van het bestuur.

Terugkijkend kan ik constateren dat we mooie dingen hebben gerealiseerd. Een fijne club met ZP’ers waaronder mooie samenwerkingen zijn ontstaan. We hebben goede zichtbaarheid en waardevolle gesprekken bij o.a. de gemeente Meppel en Regio Zwolle.

Misschien is het mooiste wel gerealiseerd in deze laatste periode. Een periode waarin je mag omdenken. De ‘geijkte’ dingen konden ineens even niet meer, dus is het werd tijd voor iets nieuws. Bij de woorden ‘nieuw’ of ‘kan niet’ gaat er een vuurtje branden bij mij. ‘Kan niet’ komt niet in mijn woordenboek voor. “Als het niet linksom kan, dan doen we het rechtsom!”

Als ZP Meppel zijn we een community. Dat is prettig, want als zelfstandige heb je geen collega’s en  bij ZP Meppel heb je wel het gevoel dat je die hebt. Toen de lockdown vanwege het coronavirus begon, vroeg ik mij meteen af hoe we contact konden houden met onze ZP’ers. We zijn simpelweg begonnen met een online ontmoeting met als doel: even van elkaar horen hoe het gaat en wat er speelt. Dat werd goed ontvangen. Zo goed zelfs dat we dit nu nog steeds doen, niet meer elke week maar om de twee weken. Iedereen die daar behoefte aan heeft, schuift online aan en samen delen we onze verhalen, gevoelens en successen. Het community gevoel en de betrokkenheid onderling zijn hierdoor nog sterker geworden. Onze activiteiten en workshops gaan online door en laatst hebben we iedereen ‘zomaar even’ een kaartje gestuurd. Omdat we trots zijn op onze deelnemers die met hart en ziel hun bedrijf staande houden!

Tussen het schrijven van deze tekst door ben ik de ZP fotomappen aan het opruimen. Ik zie foto’s voorbij komen van activiteiten van de afgelopen jaren en daarmee mooie herinneringen. Gelukkig hoef ik dit niet te missen. Ik ga het alleen vanuit een ander perspectief meemaken.

Als laatste wil ik iedereen bedanken. In de eerste plaats onze deelnemers, maar ook mijn medebestuursleden, ambtenaren en politici. kortom, alle mensen die het mede mogelijk hebben gemaakt dat deze club er is en hun vertrouwen aan mij hebben gegeven. Bedankt. Het was een grote eer om voorzitter te zijn van ZP Meppel.

Groeten Liesbeth