Ze komen regelmatig voorbij: afbeeldingen van ondernemers die op een zogenaamde droomlocatie werken.
Toen ik een jochie was, vond ik het geweldig om op zo’n droomplek te zijn; de plek van iemand die in alle vrijheid aan zijn droomhuis bouwde en ruimte had.
Je merkt wel, het woord droom is al een paar keer gevallen. En waarschijnlijk heb je de betekenis daarvan ondertussen al zelf ingekleurd.
En gelukkig maar! Want mijn droom is niet jouw droom.
Wat voor de een toplocatie is, kan bij de ander een gevoel van eenzaamheid oproepen. En dat reizen wat veel ondernemers doen om hun klanten live te ontmoeten, zal ook niet iedereen aanspreken.
Zoals ik al eerder schreef, zie ik in iedereen een ondernemer. Het is volgens mij achterhaald om een baas te hebben en te verdienen wat anderen voorschrijven.
Elk mens heeft de capaciteiten om als ondernemer te werken. Het hangt er alleen vanaf waar je behoeftes liggen!
Een sterke behoefte aan autonomie betekent dat je onafhankelijkheid hoog in het vaandel hebt. Voor iemand bij wie deze behoefte veel minder sterk is, zoekt veel eerder de samenwerking op. Autonomie uit zich dus heel verschillend.
En zo zijn er nog negen drijfveren met elk twee uitersten om rekening mee te houden!
Neem het verhaal van de man die bij een grote verzekeringsmaatschappij werkte: Zijn burn-out blijkt volgens het drijfveren-onderzoek achteraf onvermijdelijk. De prestatie- en strijdcultuur van hoge scores maken, bleek zijn behoefte aan meer verdraagzaamheid en harmonie ernstig tekort te doen. Hij krijgt energie van concrete zorg bieden aan anderen en biedt nu als ondernemer vitaliteitsprogramma’s aan. Prachtig toch?
Ik weet maar al te goed hoeveel een burn-out oplevert: Het brengt je uiteindelijk bij je droombaan. In mijn geval niet op een locatie met palmen maar met veel Nederlandse natuur om me heen.
Of het wenselijk is dat het op deze manier kan gaan, is een tweede.
Die droombaan realiseren kan ook op een andere manier: Door eerder bewust te worden van je werkelijke behoeftes, ofwel: drijfveren.
En hoeveel misverstanden er over het begrip drijfveren bestaat, werd me onlangs weer duidelijk:
Zo vond ik een school waar talentprogramma’s alleen buiten het rooster om werden gegeven en gericht waren op sport en andere vaardigheden.
Dat heeft niet veel met drijfveren of talenten te maken maar met vaardigheden. Drijfveren uiten zich als behoeftes en kun je maar beter tegemoet komen binnen de ingeroosterde uren lijkt me.
Wat zou het fantastisch zijn als scholen hier meer kennis van nemen en hun aanbod leren individualiseren. Dan ontwikkelt zich het ondernemerschap pas goed!
Het ondernemerschap vertrouwd maken, is niets anders dan iemands droom helpen realiseren. En dan zijn je drijfveren het vertrekpunt. Van daaruit maak je het verschil voor anderen. Anders gezegd: Hoe groter de synchroniciteit tussen je drijfveren en je manier van doen, hoe sterker je onderscheidend vermogen.
Elk type ondernemer draagt succes met zich mee, zolang dat in overeenstemming met zijn drijfveren is. En die zijn vanaf je jonge jaren onveranderd aanwezig!
En dan zie je vanzelf wel of je dat vanuit een wolkenkrabber, een hangmat of een villa doet. Neem je dromen in elk geval serieus, want straks zit je daar te werken.
Deelnemer ZP Meppel